Uspoleret ø midt i Phang Nga-bugten

Du finder Koh Yao Yai ud for Phukets kyst, midt i den fantastiske Phang Nga bugt. Denne ø er det perfekte tilflugtssted, hvis du vil væk fra masseturisme og det travle natteliv, der findes ved mange andre rejsemål i Thailand. Her finder du svajende palmetræer, varmt, azurblåt vand og uspolerede sandstrande, med det blødeste sand. Med sandstrande ved kysten og utæmmet regnskov i midten, er der altid noget at lave på denne ø, og du vil undre dig over, hvordan denne utrolige ø endnu ikke er overrendt af turister. Koh Yao Yai byder dig velkommen med sin betagende natur!
Billeder fra Koh Yao Yai
Hvorfor rejse til Koh Yao Yai?

De to øer Koh Yao Noi og Koh Yao Yai ligger i hjertet af Phang Nga-bugten, og er en del af Ao Phang-Nga Marine National Park. Begge øer består primært af uspoleret natur, med små byer spredt omkring. På trods af, at Koh Yao Yai (hvilket betyder ”Stor lang ø”) er større end sin nabo Koh Yao Noi (der betyder ”Lille lang ø”), er denne ø mere rolig og ubebygget, hvilket giver følelsen af endnu mere ro og afslappethed.  

På baggrund af dette, er Koh Yao Yai det perfekte rejsemål for både singler, par og familier, der ønsker at slippe væk fra overrendte strande og stress og jag, og i stedet søger et tropisk paradis, hvor de kan slappe helt af og skifte til laveste gear med en drink i hånden. Hvis du alligevel søger lidt spænding, kan du også få opfyldt dit adrenalinbehov her, hvor du kan prøve alt fra vandring og klippeklatring til at sejle i kajak eller prøve at dykke med hajer.

Så uanset om du vælger at holde hele din ferie på Koh Yao Yai, eller om det blot er et stop på ø-hop rejsen, er denne ø en destination du bare ikke må gå glip af, hvis du sætter pris på rolige lokalsamfund, vild natur og en ferie langt fra neonskilte og vilde fester.

Hvornår skal du rejse til Koh Yao Yai?

Phang Nga-provinsen, som øen ligger i, har året rundt et tropisk klima, der er delt i to sæsoner: regnsæsonen og tørsæsonen. Mellem maj og oktober kan du her opleve regnsæsonen, hvor monsunregn hersker flere timer om dagen, og efterfølgende erstattes af blå himmel og en mild aftenbrise. Her er øen på sit allerfrodigste, da regnen giver jorden og planterne godt med næring. Det er derfor det perfekte tidspunkt at rejse hertil, hvis du vil opleve naturen når den er allerbedst, og godt kan se bort fra de store regnmængder. Foretrækker du dog lidt mere tørt vejr, skal du rejse mellem november og april, hvor vejret er tørt og stort set frit for regn. Her er temperaturen også lidt mere udholdelig, og den kommer sjældent over 30oC.

Bortgemte strande

På Koh Yao Yai er det heldigvis ikke svært at få en unik ø-oplevelse, hvor du kan slappe af helt for dig selv på en af de mange afsondrede strande. Tag en scooter eller en tuk-tuk og følg grusveje til gemte strande, som kun de lokale kender til, som for eksempel Loh Paret eller Loh Jark. Er du fan af actionfilm, vil du måske også kunne genkende Laem Had Beach, hvor ikoniske scener fra The Mechanic 2 blev filmet. Om aftenen kan du tage mod vestkysten, og opleve den utrolige solnedgang fylde himlen med orange og lyserøde toner på White Sand Beach.

Det skal du opleve

Selvom Koh Yao Yai byder på et væld af fantastisk smukke strande, der bare venter på at du besøger dem og slapper af i det hvide sand, findes der også et væld af spændende aktiviteter, du kan afprøve på øen. Du kan blandt andet udfordre dig selv ved at leje en cykel eller scooter og bestige de høje bjerge midt på øen. Her kan du begive dig ind i den utæmmede regnskov, hvor du kan følge en 25 kilometer lang sti mens du observerer vilde dyr og frodig skov. Som et af de eneste steder i Thailand, kan du her møde hele fire forskellige arter af næsehornsfugle, som kan kendes på deres farverige næb og ’horn’ i panden. Her kan du også tage en pause ved et af de mange udsigtspunkter, der giver et unikt udsyn over Koh Yao Yai og bugten omkring, mens forskellige tropiske fugle og aber holder dig ved selskab.

Foretrækker du at blive tættere på vandet, kan du leje en kajak og tage en tur rundt om øen, hvor du kan finde frem til hemmelige strande og grotter, hvor du kan være helt alene og nyde stilheden. Du kan selvfølgelig også tage en tur til øens mangroveskove, der strækker sine træer og rødder langt ud i vandet. Her kan du også se træhuse på vandet, hvor fiskerfamilier lever i harmoni med naturen.

Eftersom øen ligger i en marine nationalpark, kan du her også finde de mest uspolerede, interessante og smukke snorkle- og dykkersteder. Udforsk en verden under havoverfladen, domineret af farverige koraller og tropiske fisk i alle størrelser og udformninger. Tager du en tur til Shark Point ved øen Koh Phi Phi, kan du endda få lov til at dykke med leopardhajer!

Destinationer i området

Selvom Koh Yao Yai i sig selv byder på et væld af oplevelser, kan det sagtens betale sig at bevæge sig lidt væk fra øen, for at opleve nogle af de ting, de omkringliggende provinser har at byde på. Du kan blandt andet opleve den farverige landsby Koh Panyi, hvor de lokale vil byde dig velkommen med et smil. Eller hvad med at begive dig til Krabi, hvor du kan besøge et redningscenter for tidligere arbejdselefanter? Her kan du for eksempel fodre dem eller bade med dem!

Også de omkringliggende øer har masser at byde på. Er du fan af klassiske James Bond-film, kan du eksempelvis tage en tur til Koh Khao Phing Kan, også kendt som James Bond Island. Her er flere film i James Bond-serien, blandt andet Manden med den gyldne pistol, filmet, og du vil helt sikkert kunne genkende de ikoniske kulisser med kalkstensklipper! Længere sydpå kan du også finde en anden ikonisk filmlokation, nemlig den ekstremt berømte Maya Beach fra Hollywoodfilmen The Beach, med verdensstjernen Leonardo DiCaprio i hovedrollen.

Hvordan kommer du rundt?

Eftersom infrastrukturen på øen ikke er særlig veludviklet, finder du ikke mange biler her. Derimod foretrækker lokalbefolkningen at bruge scootere og cykler som transportmiddel. Du kan derfor naturligvis nemt finde både scootere og cykler til leje på øen, så du kan komme rundt i dit eget tempo. Det er også muligt at leje en tuk-tuk, der kan køre dig lige præcis derhen, hvor du ønsker.

Hvordan kommer du til Kog Yao Yai?

Hvis du lander med et fly i Phuket, kan du tage en båd direkte fra Bang Rong-molen. Alt efter om du tager speedbåd eller longtail båd, tager turen enten 30 minutter eller over en time. Hvis du befinder dig i Krabi-området, kan du tage en båd derfra, der ikke tager meget længere end en time. Bådturene koster ikke det store, og det er derfor nemt og billigt at komme til Koh Yao Yai.

Det lokale køkken

På Koh Yao Yai finder du en blanding af forskellige restauranter, der serverer både vestlige og asiatiske retter, så der burde være noget for enhver smag. Det thailandske køkken domineres af nudler, karryretter og et væld af krydderier, og på Koh Yao Yai er fisk og skaldyr en fast del af menukortet. Her finder du de friskeste af de friskeste råvarer, og det er bestemt en ting der bare skal prøves på din ferie hertil!

En vigtig ting at nævne er, at selvom vandet i hanerne er relativt rent, bør du ikke drikke det. Hold dig til vand i flasker og renset vand på hotellet og restauranter, når det er muligt.

Rig lokalkultur

På trods af sin lille størrelse, finder du også rig kultur på Koh Yao Yai. Du kan blandt andet opleve Songkran, der er en festival der afholdes hver april i to dage. Denne festival markerer det traditionelle thailandske nytår. Her besøger de lokale deres ældre og de forskellige templer, for at bede og komme med ofringer for et lykkebringende nyt år. Du kan her opleve den unikke stemning omkring denne fejring, og deltage i underholdningen de lokale kommer med.

background graphic